Zaterdag 6 mei was het zover: de boekpresentatie van mijn bundel Bijzondere Bevallingen in een vrolijk ontspannen en geanimeerde stemming in het goed gevulde zaaltje van kinderboerderij Rosenburgh in Voorschoten.

In mijn toespraakje heb ik de keuze voor deze plek toegelicht, een plek die in meerdere opzichten zo goed bij mij past.

Op de middelbare school had ik als puber ineens een AHA-moment en herkende de overeenkomsten in de voortplanting van planten, dieren en mensen. Hoe ze op eigen wijze gehoor geven aan de drang voort te willen bestaan en het  leven door te geven. En hoe talrijk de overeenkomsten zijn tussen al deze levende wezens. Zo versmelten het mannelijk zaad van de stuifmeelkorrels en de  vrouwelijke eicellen in de stamper van planten tot een vrucht die nakomelingen geeft. En bij veel dieren en bij mensen is er mannelijke en vrouwelijke inbreng nodig om voort te kunnen bestaan en zijn het de omstandigheden waarbinnen dit mogelijk wordt.

Als moeder ging ik met mijn kinderen naar de kinderboerderij, die nog langs het spoor bij het station lag. Daar heb ik ooit als vroedvrouw een schaap verlost van een lammetje dat verkeerd lag. De verzorger lukte het niet om het dier geboren te laten worden en ik vroeg of ik het mocht proberen als hij me coachte. Samen is het ons toen gelukt. Mijn eerste en enige lammetje.

En nu kom ik nog steeds naar de kinderboerderij, met mijn kleinkinderen. Dan ontmoet ik weer grootouders en ouders met hun kleinkinderen en kinderen. Sommigen ken ik nog van hun bevallingen. En een van de dierenverzorgsters hier heb ik met haar bevallingen geholpen.

Vervolgens heb ik het eerste exemplaar overhandigd aan Maria Bexkens die een eerste verhaaltje had gelezen en me overhaalde een bundel te schrijven.
Mijn man heeft een fragment uit de bundel voorgelezen waarin twee toekomstige oma’s urenlang in de stromende regen stonden voor de flat waarin hun (schoon)dochter aan het bevallen was.

En toen was het tijd voor beschuit met muisjes en proosten op de geboorte van de bundel.

Na afloop liepen de aanwezige kinderen met een ballon huiswaarts.