Kraamverzorgenden

Goud waard

Een dijk van een kraamverzorgende is goud waard. Met dit gezegde wil ik een pluim geven aan deze beroepsgroep.

Ervaren kraamverzorgende

Heeft uitgebreide kennis en een heel arsenaal aan ondersteuningstips ter beschikking.

Onmisbare steun

De kraamverzorgende is een onmisbare steun voor de vroedvrouw.

Kraamverzorgende

Kraamverzorgende met peuter en baby

Kraamverzorgende met peuter en baby

Een dijk van een kraamverzorgende is goud waard. Met dit gezegde wil ik een pluim geven aan deze beroepsgroep. Kraamverzorgenden stáán er de eerste dagen aan het begin van de start van moeder en kind samen. Naast de praktische zorg voor beiden en de zorg voor de andere gezinsleden, het huishouden en de visites, zijn zij ook als vraagbaak en oplosser van allerhande problemen voor kraamvrouwen dé persoon tot wie zij zich kunnen wenden. Soms ontstaan er hele vriendschappen tussen kraamvrouwen en kraamverzorgenden.

Dikwijls heb ik gezien hoe kraamverzorgenden met hun ervaring gebruik maakten van kennis en kneepjes die ze vaak van collega’s hadden overgenomen en zelf ook weer toepasten. Zo zag ik dat een kraamverzorgende gekoelde koolbladeren om de gestuwde borsten van een kraamvrouw legde om de spanning te verminderen, dat een wiegje aan de binnenkant en onder het matrasje met kranten werd afgedekt, omdat het huis zo koud was, of dat er juist bij een hittegolf een laken voor het raam werd opgehangen. Ervaren en goed opgeleide kraamverzorgenden hebben kennis en een heel arsenaal aan ondersteuningstips ter beschikking. Ze doen hun best om het voor een kraamvrouw en haar baby een zo ontspannen en gezellig mogelijke tijd te maken.

Maar ook voor vroedvrouwen is zij een onmisbare steun tijdens de bevalling. Ze assisteert met klaarzetten en aangeven van materialen, legt de babykleertjes klaar en zorgt dat het babybedje warm is. In de begintijd van mijn werk als vroedvrouw had ik regelmatig te maken met een oudere, ervaren kraamverzorgende. Ze straalde rust uit, wist wat er gedaan moest worden en ze bood me vertrouwen in mijn handelen op momenten dat ik het een beetje spannend vond. Mede door haar kon ik ook de rust en het vertrouwen bewaren en meer ervaren worden. Als ik zag dat zij weer bij de bevalling zou assisteren, gaf me dat een zelfverzekerd gevoel. Ik heb er altijd van genoten om kraamverzorgenden in opleiding bij een bevalling mee te hebben en hun ook zelfvertrouwen te geven en ervaring op te laten doen, wetende hoe fijn het is als er iemand naast je staat die dat kan overbrengen. Terwijl ik mijn instrumentarium opruimde en formulieren invulde, was de kraamverzorgende bezig de baby aan te kleden, moeder onder de douche of in bed te wassen, het bed te verschonen en koffie met beschuit en muisjes te regelen. Ik kon met een gerust hart vertrekken, omdat ik wist dat als ze ergens ongerust over was, ze contact zou opnemen.

Kraamzorg wordt door goed opgeleide vrouwen in Nederland gegeven en is unieke zorg die nergens anders in de wereld wordt aangeboden.