Eveline van den Boom
Ik heb het boekje in één keer uitgelezen.
De verhalen zijn zeer herkenbaar en toegankelijk.
Ik heb het boekje in één keer uitgelezen.
De verhalen zijn zeer herkenbaar en toegankelijk.
Wat heb ik genoten van de verhalen! De wijze waarop ze beschreven zijn, alsof je er zelf bij bent als lezer. Ook de tekeningen zijn heel goed gekozen. Mijn complimenten voor dit bijzondere boekje.
Met veel interesse het boek gelezen.
Het zijn mooie en vaak ontroerende verhalen.
Toen ik begon te lezen kon ik niet meer stoppen. Al bij het eerste verhaal liepen de tranen over mijn wangen. Ieder verhaal is anders en telkens krijg je een kijkje in het leven van een andere vrouw, met haar omgeving. Ik vond de verhalen kort en krachtig geschreven waardoor het vanaf het begin tot het eind bleef boeien. Ik wilde het ook eerst zelf lezen om te kijken of het wel geschikt is voor een zwangere vrouw. Nu weet ik dat ik het met een gerust hart aan mijn zwangere schoondochter kan geven.
Maaike, je kan echt goed schrijven en ik ben benieuwd naar je volgende boek.
Van vroedvrouw naar schrijfster….zo zie je maar weer. En een wàre schrijfster, nog wel.
Bij ieder verhaaltje zie ik alles voor me. Beeldend en boeiend geschreven.
En wat een mooi boekje is het geworden! Hulde aan iedereen die eraan heeft mee gewerkt!
Lieve Maaike,
Wat was het een leuke middag toen je boekje gepresenteerd werd.
Het is een prachtig boekje. Ik heb de verhalen achter elkaar uitgelezen.
Ook ik verzamelde bij mijn kraamvrouwen lakentjes (Dior) en kleertjes. Maar goed ook, want bij een kraamcontrole na de bevalling kwam ik de jonge vader tegen die in het donker lag te slapen op een matras in een hoek. De matras paste nog net op wat er van de vloer over was. De aardgeur steeg omhoog, doordat er geen planken meer lagen. Er was geen kraamverzorgende voor het gezin.
Zijn vrouw vond ik boven op een matras zonder laken met een radeloze blik in haar ogen. Als deken gebruikte ze een oude opengeknipte slaapzak. Naast haar stond alleen een pak sinas.
Maar toch was ze blij met mijn aandacht en bezoek, met de kleine sturing wat betreft vasthouden, knuffelen en voeden.
Zij zal van het kindje gehouden hebben, maar zo’n start gun je niemand.
Mieke Rekkers
Zaterdag 6 mei was het zover: de boekpresentatie van mijn bundel Bijzondere Bevallingen in een vrolijk ontspannen en geanimeerde stemming in het goed gevulde zaaltje van kinderboerderij Rosenburgh in Voorschoten.
In mijn toespraakje heb ik de keuze voor deze plek toegelicht, een plek die in meerdere opzichten zo goed bij mij past.
Op de middelbare school had ik als puber ineens een AHA-moment en herkende de overeenkomsten in de voortplanting van planten, dieren en mensen. Hoe ze op eigen wijze gehoor geven aan de drang voort te willen bestaan en het leven door te geven. En hoe talrijk de overeenkomsten zijn tussen al deze levende wezens. Zo versmelten het mannelijk zaad van de stuifmeelkorrels en de vrouwelijke eicellen in de stamper van planten tot een vrucht die nakomelingen geeft. En bij veel dieren en bij mensen is er mannelijke en vrouwelijke inbreng nodig om voort te kunnen bestaan en zijn het de omstandigheden waarbinnen dit mogelijk wordt.
Als moeder ging ik met mijn kinderen naar de kinderboerderij, die nog langs het spoor bij het station lag. Daar heb ik ooit als vroedvrouw een schaap verlost van een lammetje dat verkeerd lag. De verzorger lukte het niet om het dier geboren te laten worden en ik vroeg of ik het mocht proberen als hij me coachte. Samen is het ons toen gelukt. Mijn eerste en enige lammetje.
En nu kom ik nog steeds naar de kinderboerderij, met mijn kleinkinderen. Dan ontmoet ik weer grootouders en ouders met hun kleinkinderen en kinderen. Sommigen ken ik nog van hun bevallingen. En een van de dierenverzorgsters hier heb ik met haar bevallingen geholpen.
Vervolgens heb ik het eerste exemplaar overhandigd aan Maria Bexkens die een eerste verhaaltje had gelezen en me overhaalde een bundel te schrijven.
Mijn man heeft een fragment uit de bundel voorgelezen waarin twee toekomstige oma’s urenlang in de stromende regen stonden voor de flat waarin hun (schoon)dochter aan het bevallen was.
En toen was het tijd voor beschuit met muisjes en proosten op de geboorte van de bundel.
Na afloop liepen de aanwezige kinderen met een ballon huiswaarts.
De beelden van de bevalling op de afrit van de A13 bij Delft op 19 april deden me meteen denken aan de bevalling van Kairi.
Ze stond bij de balie van het AZC waar ze woonde op me te wachten. We konden geen tijd verliezen en stapten meteen in mijn auto.
Op weg naar het ziekenhuis kwamen we in een file terecht vanwege een ongeluk dat had plaatsgevonden. We konden niet voor- of achteruit. Ondertussen hoorde ik Kairi benauwd jammeren: ‘Baby, baby.’ Ja, ik begreep ook dat de baby niet zou wachten. Als we niet gauw wegkwamen, zou die in de auto geboren worden. Ik zag een parkeerplek naast de vluchtstrook, zette mijn auto er neer en belde 112 om met spoed een ambulance te sturen.
Kairi ging op de brancard in de ambulance die met politie-escorte naar de spoedeisende hulp snelde. naar het ziekenhuis. Ik zei dat ik de spoedeisende hulp zou bellen, zodat ze haar bij de ingang al konden opvangen.
Toen ik met een rood en bezweet hoofd de verloskamer kwam binnenrennen, zag een stralende Kairi op het verlosbed liggen, met op haar buik onder een warme doek een prachtig meisje. Kairi begon mijn handen te kussen en zei: ‘Dank u, dank u.’ Ik raakte een beetje verward, want ik was immers niet bij haar geweest. Maar ik was erg opgelucht dat het zo goed was afgelopen.
Haar dochter kreeg als naam Menna, vernoemd naar de arts-assistent die in de lift van het ziekenhuis zijn eerste bevalling had gedaan.
Het volledige verhaal van Kairi en Menna staat in Bijzondere Bevallingen, mijn eerste verhalenbundel.
Wat een kleurige waaier aan prachtige verhalen!
Liefdevol en ontroerend opgetekende geboortenissen…
“Mooie verhalen, die ook bij mij een lach en een traan teweegbrachten. Ik zag het helemaal voor me. Chapeau voor de auteur!”